iwan

Een luitenant-ter-zee die lang geleden is aangespoeld op Texel en nu 5 meter boven N.A.P.. woont. Overal in zijn huis hangen schilderijen aan ingenieuze ophangsystemen. Waar ik ook kijk, elke wand of afscheiding is bedekt. Beestenkoppen, bloemen, een enkel landschap, kerken, maar bovenal stillevens. Vooral flessen en vruchten. De prijsjes op de lijsten geven aan dat alles te koop is. ‘Op een dag heb ik een bord buitengezet,’ zegt Iwan, die een lang leven bij de Koninklijke Marine heeft gewerkt voor hij deze stolpboerderij kocht en hem helemaal zelf restaureerde en verbouwde. Toen die klus erop zat stortte hij zich op schilderen. Vele genres en benaderingen probeerde hij en door de jaren heen ontwikkelde zich een liefde voor het stilleven. Boven op de brede overloop heeft hij zijn werkplek. Op een tafel staan de onbeweeglijke voorwerpen die hij aan het vastleggen is. Een stuk komijnekaas, druiven, pruimen, een glas met wijn, een halfvolle fles en een schaal met broodjes. Ik denk aan de muisjes die hier een ongelooflijk feest kunnen houden, want het werk dat hij maakt is nog lang niet klaar. Maar de kat die er ook rondloopt zal vast de komende weken nog de wacht houden.