pieter

Dat hij niet in een tipi woont is omdat je daarin ’s winters niet de warmte kunt vasthouden. Fotograaf Pieter is geobsedeerd door het tot leven brengen van een ‘ruimte-ervaring’. Hij bouwt tenten in de vorm van bijvoorbeeld een pissebed of zes bladen die samen een bloem vormen. De meeste lol heeft hij als hij achter zijn ‘naaimachinetje’ zit. Zeven jaar geleden emigreerde hij naar Texel en stuurde niemand een verhuisbericht. Hij veegde zichzelf als het ware van de kaart, ging wonen in een huis met een kapot dak en geen ramen. De eerste winter werd hij wakker met de sneeuw op zijn dekens. Hij begon opnieuw en men moest hem maar zien te vinden. Hij weet dat hij kan overleven en niet veel nodig heeft – én ze vonden hem weer. ‘Ben je op zoek naar vrijheid?’ vraag ik. Hij lacht: ‘In je hoofd? Is dat niet iedereen?’ Maar nu ik over hem schrijf, denk ik dat het ruimte is. De ruimtes die hij maakt, de ruimte in zijn panoramische foto’s, de ruimte in het zomerhuis dat hij gebouwd heeft, de ruimte van de akkers om hem heen. Leiden die misschien naar de ruimte in zijn hoofd?