deet

‘Ik tetter veel, hè?’ zegt ze stralend als ze me uitlaat. Ik suis nog na wanneer ik naar de auto loop. Zonder een seconde te stoppen vertelde ze me zeer gepassioneerd over haar achtergrond als chemisch analiste, haar leergang tot ceramiste, haar werkwijze, haar appels en peren, maar vooral over haar vogels. Deet, haar naam was haar omen, staat bekend om haar geboetseerde Texelse vogels. Meer dan dertig verschillende soorten maakt ze en die prijken in honderden huiskamers, tuinen en slaapkamers. Aan de wand van haar werkkamer hangen foto’s die fans haar hebben toegestuurd om de maakster te laten zien waar ze haar blauwborst, kemphaan of bontbekplevier hebben staan. Na een recent groot artikel in een maandblad is haar hele voorraad beeldjes op en zal ze de komende winter weer nieuwe scholeksters, kluten en pimpelmezen moeten maken. Nee, niet moeten, want ze werkt alleen als ze zin heeft en dat heeft ze heel vaak. Krijg je er dan nooit genoeg van weer een vogel te maken? ‘Nee hoor, helemaal niet, ik haal mijn lol uit het perfectioneren,’ ze lacht, ‘want wat ik maak is ingewikkeld en alleen een echte pietlut kan dat.’