gradus

Zijn atelier en huiskamer lopen volledig in elkaar over en alles ademt een kunstzinnige maar ook historische sfeer. Elk schilderij dat in het huis hangt, en er hangen er heel erg veel, heeft een verhaal. Een piepklein olieverfwerkje van wat huizen aan een Leidse gracht neemt hij al heel zijn leven met zich mee. Als je bedenkt dat Gradus nog de zeppelin Hindenburg heeft gezien, die er vier dagen voor nodig had om naar Amerika te komen, weet je dat zijn leven al een lang leven is. Zijn werk, maar ook zijn gigantische verzameling kunstboeken laten zien dat hij een voorliefde heeft voor het impressionisme. Bij het raam staat zijn ezel met een schilderij dat nog niet af is, een landschap, net als veel van zijn werk. In de studeerkamer, waar de wanden volledig zijn bedekt met boeken en schilderijen, laat hij me een klein olieverfschilderijtje zien dat hij maakte toen hij veertien was, als hij het omdraait blijkt ook de achterkant beschilderd. Met geel, rood en zwarten heeft hij de gruwelijkheden van de oorlog vastgelegd. Hoe de bommen ooit klonken die vlak over zijn hoofd scheerden weet hij nog precies.