marja

Ze is de dochter van de slager uit Oosterend, een heel creatieve familie, waar tekentalent en muzikaliteit met de genen veelvuldig zijn doorgegeven. Net als de onstuimige werklust, want hoewel Marja op het moment niet zo veel meer schildert heeft ze nog genoeg werken over om, net als andere jaren, op de folkloremarkt in Den Burg te kunnen staan. Het begon ooit allemaal na het overlijden van haar vader. Ze staarde in zijn kist en dacht: ‘Straks kan ik hem nooit meer zien.’ Omdat ze geen fototoestel bij zich had, werd de man die haar gemaakt heeft, haar eerste schilderij. Ze heeft een liefde voor het vergankelijke en begon huizen en schuren die gesloopt moesten worden of de afgetrapte schoenen van haar zoons in olieverf vast te leggen. Ze ging zelfs nog verder terug in de tijd en schilderde de Groenmarkt zonder gemeentehuis. Met de tijd veranderden de heftige kleuren van de olieverf in de zachtere tinten van het aquarelleren. Honderden Texelse landschappen maakte en verkocht ze. Maar liever gaat ze terug naar dat te maken waar nu haar hart is, en trots laat ze me het betonnen beeld, een schaalvorm, zien dat ze onlangs heeft gemaakt en dat midden in haar voortuin staat.