Silence


De stille stad (Querido 2006).
Alleen in een stad vol vreemden
ISBN: 90 214 5025 9
Uitvoering: paperback, 276 bladzijden – 2de druk
Prijs: € 17,95 of downloaden
“Threes Anna is een ware meester in het beschrijven van kleine en grote teleurstellingen” **** Janet Luis (meer recensies en interviews)
Een jonge westerse vrouw gaat in de leer bij een oosterse meester en gaat daarbij zo ver dat ze terechtkomt in een door haar zelf gecreëerde hel.

Een jonge, Westerse vrouw slaagt erin stage te mogen lopen bij een wereldberoemde meesterkok, die in een grote Aziatische stad een gelauwerd visrestaurant beheert. Uiteraard hoopt zij zich de ‘geheimen’ van de meester eigen te kunnen maken. Zij wordt echter niet in de kookkeuken zelf geplaatst maar in een ruimte waar de vis wordt schoongemaakt en waar ze helemaal op zichzelf wordt teruggeworpen. Wekenlang snijdt ze zwijgend dode vissen van hun graat, want zolang ze zich de taal noch het denken van haar leermeester eigen maakt, kan ze hem slechts imiteren. Als ze besluit om in de avonduren wat te gaan bijverdienen, beginnen het gebrek aan communicatie, de onzekere positie in de keuken en de innerlijk gevoerde gesprekken haar parten te spelen.

In haar roman De stille stad toont Threes Anna met poëtische en pijnlijke precisie hoe vissen sterven als je er het mes in zet, hoe snel het licht in hun ogen dooft zodra je ze uit het water tilt, hoe eenzaam iemand kan zijn in een miljoenenstad.