Synopsis

Melody, de bazige cheffin van een hectische keuken, krijgt het slechte nieuws. Haar enige kind, June, is overleden. Zij besluit terug te gaan naar haar geboortestad Fairlands voor de begrafenis van haar dochter.
Bij aankomst blijkt de eens zo welvarende mijnstad helemaal opgeslokt te zijn door het oprukkende woestijnzand. Zelfs het imposante Paradise Hotel waar Melody vroeger in de keuken werkte is geheel onder het zand verdwenen. De inwoners hebben de stad verlaten. Slechts een klein groepje eigenzinnige mijnwerkersvrouwen met hun kinderen leeft in wat overgebleven huizen aan de hoofdstraat terwijl hun mannen ver weg in de mijn werken.

Melody’s grootste schok is echter de ontdekking dat ze een kleinzoon heeft – River. De schok is des te groter als blijkt dat River de agressieve leider van een kinderbende is die het plan heeft opgevat een leger te vormen dat, bij gebrek aan paarden, struisvogels zal berijden. En Scoop, zijn vader, een opportunistisch maar getalenteerd muzikant, aan de drank blijkt te zijn.

Melody besluit per direct River mee terug te nemen zodat zij hem een behoorlijke opvoeding kan geven maar River denkt er niet over om te vertrekken en ook Scoop weigert iedere medewerking. Melody, niet van plan voor de tweede keer een kind te verliezen, laat niet los. Er ontstaat een strijd tussen de kleine jongen en de oude vrouw, die per uur verhevigt – met de struisvogels en hun eieren als inzet. Verleiden, slijmen, dreigen, liegen, stelen, vernederen – ze voeren een destructieve strijd, waarbij de pijn uit het verleden langzaam ontrolt en Fairlands verandert in een oorlogsgebied.

Melody, in het diepst van haar ziel gekrenkt, besluit het dorp te verlaten. Dan komt ze erachter dat Scoop de oorzaak is van al haar ellende: jarenlang heeft hij al de brieven van haar aan June en vice versa achtergehouden. Ze keert op hoge poten terug naar Scoop, die in haar oude huis woont, en confronteert hem met zijn daden. Tegelijkertijd steekt buiten een zandstorm op en belegert River, woedend op Melody en zijn vader, het huis met zwaar geschut. Wie zal het onderspit delven?

Na een gevecht op leven en dood in het kapotgeschoten huis, waar het zand doorheen raast, verenigen Scoop en Melody zich om River te vinden, die nog steeds ergens buiten in de verblindende storm is. Ze verlaten het huis maar verliezen elkaar direct uit het oog. Scoop stuit op een van de struisvogels, die opgerold op het nest zit. Furieus verdedigt de prehistorische vogel haar eieren tegen ‘de indringer’…

Ook Melody verdwaalt in de storm en het is uiteindelijk River die haar ‘redt’ door haar in een kuil te duwen. Ze komen terecht in de spelonken van de verloren stad onder het zand, en daar komt Melody oog in oog te staan met haar verleden: het Paradise Hotel waar ze ooit werkte. De herinnering van Melody en River aan June – haar dochter, zijn moeder – vormt het begin van hun onderlinge verzoening. Als River de volgende dag de nog warme struisvogeleieren ontdekt weet Melody wat haar te doen staat…