REACTIES VAN LEZERS

SELECTIE van de REACTIES 1 t/m 30 nov: (DEELS INGEKORT)

7 DEC:
Je krijgt de groeten van het Stroatensemble waar men dacht dat je al in Afrika zat, nu dat niet zo blijkt te zijn willen ze je van harte uitnodigen op a.s. vrijdagavond op de fameuze Stroadl-lezing enige woorden te spreken, uiteraard worden reiskosten en drank vergoed. Verder moest ik van John zeggen dat het Hemeltje geen illegaal café is want niet openbaar.

==============================================================

2 DEC:

Weet je dat ze in de vorige eeuw de H uit Twenthe ook hebben laten vallen vandaar trees. toch een beetje cultuur barbaren??

————————————————————–

Het is saai geworden hier in Oldenzaal zonder jouw dagelijkse columns. Ik mis ze. Oldenzaal heb je in verdeeldheid achtergelaten. Er zijn nu twee partijen, de pro-Threes-anna’s en de contra-Treesanna’s, die zijn zonder “h”. Net als vroeger in de 16e eeuw toen hadden we in Nederland de Reformatie en de Contrareformatie. De Contra’s in Oldenzaal voelen zich op hun ziel getrapt door het woord “fallus” met betrekking tot de Grijze Plechelmustoren. Bovendien heb je de echte cultuurgroepen in Oldenzaal niet bezocht, daar zitten de contra’s zelf in, dat is de ” hoge” cultuur, vinden ze zelf. Een andere reden is :” Ze moeten met hun poten van de identiteit van Oldenzaal afblijven,” Je kunt vragen waarom ze daar niet tegen kunnen? De pro’s hebben genoten van je rake stukjes, van je humor en van de heerlijke avond in de bibliotheek, je leest mooi voor en kunt goed vertellen..
Bij het afscheid in de Engel voelde ik plaatsvervangende schaamte voor de Oldenzalers, en speciaal voor de Buutreder, een oudleraar scheikunde, waar mijn kinderen vroeger al niet zo blij mee waren. We leven hier af en toe nog in de Middeleeuwen, helaas, moet je maar denken.
Hartelijk dank, want je hebt veel gegeven in die maand!

===============================================================
1 DEC:

Ik heb vanmorgen het laatste stukje gelezen over je presentatie van gisterenmiddag, wilde je nogmaals heel hartelijk danken voor een prachtige maand met columns.

===============================================================

29 NOV:

Graag was ik vanmiddag gekomen om je boekje in ontvangst te nemen en eigenlijk ook om kennis met je te maken en te kijken of jij die vrouw bent die ik denk dat je bent, n.l. een warme, levende, meevoelende en toch realistische vrouw. Helaas ben ik verhinderd. Ik heb sterk het gevoel dat de dingen die jij schrijft overeenkomen met de dingen zoals ik die gevoeld heb in mijn leven. Jouw brief aan je moeder raakte me diep. Ik wens je veel succes toe met alles wat je onderneemt en het gevoel dat als je terugblikt je bij je zelf denkt “het is goed geweest zoals ik het gedaan heb”.

————————————————————–

een maand lang heb ik genoten van je stukjes iedere morgen, nu heb ik een echte kus op mijn nachtkastje… heel veel succes en heel veel liefde geniet van je leven. raar we kennen elkaar niet en toch is het alsof je een van mijn vriendinnen bent.

—————————————————————

Jouw stukje “Paradijs” heeft voor mij duidelijk gemaakt dat je Oldenzaal, de Oldenzalers en hun wel en wee hebt leren kennen. Heel herkenbaar.

—————————————————————

Duizendmaal dank voor je informatieve en amusante teksten over je gastgemeente-voor-een-maand die ik via het internet las.
Ook bij het lezen van nu je complete dagboek kon ik mijn lachen niet inhouden.

===============================================================

28 NOV:

Ik wil je enorm bedanken voor de mooie stukjes in de krant, en de met zorg uitgezochte onderwerpen. alleen jammer dat je nog niet weet dat in dit mooie groene stadje het kap beleid erg vreemd is ik denk wel eens als er weer open haard hout nodig is kappen ze een boom daar lijkt het op. Verder heb je behoorlijk wat spijkers op z,n kop geslagen , erg leuk !!

————————————————————–

Even een reactie op je stukjes uit de krant, ik vind ze erg leuk. Je schrijft ook leuk. Het is wel eens heel goed dat de Oldenzalers ook eens een andere kant krijgen te zien en te horen. Ik wil het direct geloven dat ze zo reageren. Ik woon met ontzettend veel plezier in Oldenzaal maar af en toe kan ik me ook ergeren aan hun bekrompen manier van leven.
Afgelopen woensdag was ik met een vriendin in een kroeg en dan krijg je als vanzelf opmerkingen wat ik wel niet in de kroeg doe op woensdagavond! Nou dat bedoel ik dus maar!
En toen hadden mijn vriendin en ik het over je stukjes in de krant dat het werkelijk zo is. Alleen willen de Oldenzalers het niet zien zo.

————————————————————–

Met heel veel plezier lees ik je colum. Jammer dat het bijna afgelopen is. Want je schrijft zo treffend hoe het hier in Oldenzaal in elkaar zit en eigenlijk kan een buitenstaander die kritisch is dat het beste verwoorden.

————————————————————-

Het Paradijs… wat een prima tekst.

————————————————————-

Als (import-)Oldenzaler ken ik natuurlijk ook het ‘ons-kent-ons’-gedoe, de vriendjespolitiek en de kleinburgerlijkheid… alleen trek ik me er niks van aan. Ik hoef me er ook niks van aan te trekken want ik ben mijn eigen mens, doe m’n eigen ding en ben aan niemand verant-woording schuldig zolang ik door mijn gedrag geen anderen kwets of benadeel. Ik kan afstand nemen van dat ‘ons-kent-ons’ en ik kan er eigenlijk ook wel een beetje om lachen: lekker belangrijk toch als mensen op een dergelijke manier moeten oppoetsen om mee te tellen?! Zo kan iedereen zijn eigen keuze maken om zich er wel (of niet) aan aan te passen…
Waarom dan toch dat onbehagen? Waarom proef ik iets denigrerends uit je woorden? Waarschijnlijk omdat je het als ‘buitenstaander’ zegt… Je woorden lijken op het welbekende opgeheven hollandse vingertje… Ik zie je hoofd – als het ware – schudden en het “tsk, tsk, tsk” uit je mond klinken, “die provinciaaltjes toch….” Ken je de code dat grappen over armoede alleen gemaakt mogen worden door armoelijders en grollen over blinden door mensen die niet kunnen zien? Bovendien ben ik van mening dat het gedrag van de Boeskolers weinig anders is dan dat van andere gemeenschappen op de wereld alleen kijken wij er dan – als buitenstaanders – anders tegen aan. Dan heet het ineens folklore en krijgt het iets charmants… Het is nou net die knipoog die ik in je columns mis want wat je schrijft zegt minstens zo veel over jou als over de mensen waarover je schrijft. Je kan ook schrijven ik pas niet in Oldenzaal en Oldenzaal mag fijn blijven zoals het is want de mensen die er wel wonen hebben het er prima naar hun zin…
p.s. ik heb genoten van je boek en bewonder je dapperheid

===============================================================

27 NOV

Als ik je column lees moet ik denken aan mijn gevoel bij Oldenzaal. Als je uit De Lutte komt kun je om ‘de stad’ niet heen. Het begint bij de middelbare school, daarna komt het uitgaansleven, je eerste verliefdheid op Oldenzaalse bodem, je gaat er kopen wat je in je eigen dorp niet kunt krijgen en ik ben er zelfs gaan voetballen… Je mag alles doen in Oldenzaal als je uit een klein dorp komt, gelegen onder de rook ervan. Behalve: voetballen. Vooral als je naar Quick ’20 gaat. Want die voetballers daar zijn allemaal mietjes die op witte schoenen “een balletje trappen”, en wij? Wij zijn boeren volgens hen. Oldenzaal lijkt op Amsterdam. Volgens de hoofdstedelingen heeft Nederland maar 1 stad en dat is Amsterdam en daarbuiten zit je al in de provincie.
Oldenzalers voelen zich stedelingen en kom je uit een dorpje op steenworpafstand dan ben je een boer. Ik moet zeggend dat ik me als ‘boer’ altijd erg heb thuis gevoeld in Oldenzaal. Ik heb er heel veel prettige mensen leren kennen, zowel in het uitgaansleven als bij Quick. Oldenzaal lijkt heel erg op Amsterdam. Als je er gaat wonen of je doet er mee aan het verenigingsleven en je toont een beetje respect, dan hoor je er zo bij. Sterker nog: ze vinden het jammer dat je weer weg gaat…

————————————————————-

Je column van vandaag vond ik ontroerend en herkenbaar.

————————————————————-

uw artikel in de tubantie van gisteren was absoluut een misser. in deze regio zijn duitser gewoon mensen uit een buurland en aan duitse auto’s wordt niet de hitlergroet gegeven. het grootste gedeelte van de duitsers zijn geboren na afloop van het nazi regiem en zijn zich zeer bewust van de elllende die hun ouder-generatie heeft aangericht. het wordt tijd dat men zich dit ook in het westelijke deel van nederland eens realiseert.

————————————————————–

Ik wens je veel geluk en succes met alles wat je gaat aanpakken.
Jouw bezoek is wat mij betreft verrijkend geweest.
Jouw website houd ik nog even in mijn lijstje ‘favorieten’.

————————————————————–

Nog even mijn complimenten aan het einde van je opdracht. Vind dat je heel goed werk hebt verricht, en ik kan het weten als geboren oldenzaler. Ik zelf ga morgen een paar dagen naar Londen anders was ik donderdag zeker bij je lezing gekomen. Vind dat je heel scherp kunt analyseren en toch met humor.
You did keep up the good work.
You can put your money where your mouth is.

===============================================================
26 NOV:

De 30 columns zijn bijna allemaal geschreven. Threes Anna kijkt tevreden naar het resultaat. Het is haar goed gelukt de identiteit en het karakter van Oldenzaal te schetsen. Wat een eer om het normale gesteggel van de inwoners van het boeskoolstadje van zo dichtbij mee te mogen maken. Fantastisch om met zoveel schrijverstalent zelfs in de kroeg herkend te worden. Heerlijk om de burgerbevolking af te schetsen als bekrompen, burgerlijk, egocentrisch en zelfs narcistisch. We weten allen beter. Menigeen leest de columns niet meer, laat staan het boek aanschaffen. Threes Anna, ik wens je veel succes op de moeizame ladder die je tracht te beklimmen. Ik ben niet rasecht in deze stad, maar Oldenzaal inspireert vandaar het volgende vers:

Oldenzaal, Gij stad van eer
Ik heb u reeds lang lief
Gij hebt iets knus, iets dorps misschien
Gij hebt iets te laten zien

Uw straatjes en uw klinkertjes
Uw gevels uit ver verlee
De wallen en de winkeltjes
De hoeken doen zelfs mee

De markt op maandagmiddag
De mensen die er zijn
Ze praten en maken tijd
Alsof ze vrienden zijn

Er is dus veel betrokkenheid
Bij lief, maar ook bij leed
Er heerst nog echt saamhorigheid
Zoals een ieder weet

Ook feesten kan in uwen stad
En er is ook cultuur
Theater, dans en veel muziek
Tot in het kleine uur.

Oldenzaal, Gij stad van eer
Ik heb u lief, ook nu.

===============================================================
diverse reacties binnengekomen na deze streep zullen gebruikt worden in het boekje met de verzamelde columns
===============================================================

Dit is voor het eerst dat ik schrijf via de computer. Want al weken erger ik mij vreselijk aan uw stukjes in de krant. Het enige wat u doet is een negatief beeld van ons heerlijke stadje schetsen. Wij voelen ons hier fijn en hebben geen behoefte aan de nare beschrijvingen die u produceert.

————————————————————–

Wij willen u graag uitnodigen voor een interview voor de… Heeft u vrijdag middag tijd?

————————————————————–

Via mijn moeder werd ik attent gemaakt op jouw columns in de Tubantia die ook op het internet verschijnen. Ik als geboren en getogen “Boeskeul” krijg nostalgische gevoelens als ik de reacties op je verhalen lees. Opeens herinner ik mij weer de benauwde sfeer en de grote sociale controle of onze auto wel schoon en het gras kort genoeg was of de kleren van ons kinderen net en proper waren behalve eens per jaar als we allemaal onze frustraties van een jaar onze mond houden en altijd maar rustig moeten zijn, want stel de buren… er uit knalde op carnaval. Ik zelf woon sinds zeven jaar in Zimbabwe, waar dagelijks een strijd is om leven en dood voor kleine stukjes land. Dan kun je je bijna niet meer voorstellen dat mensen zich druk maken om wat de buren denken of de familie. Ik heb met grote interesse ook delen uit je verslagen van je onderzoeken in Bombay en Zuid-Afrika gelezen. Ja en dan is Oldenzaal inderdaad wel erg burgerlijk en klein.

—————————————————————

In zo’n clubje waar (naar men je heeft verteld) het sociale leven van de hoofdstad van Bourgondie welig tiert, hadden wij het zojuist over je column van vandaag. Die heeft een reactie nodig, was de mening van leden met een rijke ervaring in het rijden met Duitse nummerborden.
De vrouw, die je in je verhaaltje opvoert, bestaat niet of zwamt (in dat laatste geval: een algemeen bekende journalistieke regel luidt: geloof onbekenden niet op hun woord). De combinatie van een groene auto en dat Duitse kenteken maakt de onzin extra bedacht en suggestief.
Eerlijk, je kunt jarenlang ongestoord door de Twentse dreven rijden zonder dat iemand zich raar gedraagt vanwege je Duitse kenteken.
Trouwens, wat die mevrouw betreft en aannemend dat zij echt bestaat: adviseer haar het dochtertje in Gildenhaus naar ballet te laten gaan en ‘t zoontje daar te laten voetballen. Nogal wat Oldenzalers gaan over de grens wonen, maar blijven de kinderen onder de Oal’n Griez’n zelfs naar school brengen. Dat wordt over de grens zeer betreurd en deugt niet (vinden wij).
We hadden passief van je stukjes willen blijven genieten, maar nu dachten ook wij (allemaal import) even: zo’n westerse blijft een misplaatste hekel aan Duitsers houden – in dit geval zelfs ondanks haar wereldwijsheid en haar bekendheid met tegenstellingen van een andere orde (Indiers-Pakistani)

————————————————————–

U heeft vandaag zowaar het gespreks onderwerp aan onze ontbijttafel. Wij wonen in Duitsland en hebben nooit meegemaakt wat u beschrijft.

————————————————————–

Wij willen u bedanken en tegelijker tijd niet bedanken voor uw column ‘de buren’. Het is namelijk precies ons verhaal en hebben er dus moeite mee dat wij zo herkenbaar zijn en dat dit zo in de openbaarheid komt maar omdat u ons niet hebt gesproken blijkt dat er meer mensen zijn die dit hebben meegemaakt. Wij moeten wel een correcties aanbrengen. De onvriendelijke bejegeningen komen meer voor hoe verder wij van de grens Nederland in gaan. De grensstreek is echter heilig vergeleken bij de rest van Nederland.

————————————————————–

Je slaat weer de spijker op zijn kop Of iedereen in Oldenzaal de verbaasde en goedmoedige ondertoon van je verhalen kan aanvoelen weet ik niet zo zeker. Wel is typerend dat hier vaak uit xenofobie of uit onbekendheid met andere gewoonten een kwade opzet wordt vermoed, terwijl die helemaal niet aanwezig is, maar dat geldt in veel meer plaatsen dan Oldenzaal alleen. Ook ik heb dat ervaren, tot mijn grote schade, ondanks mijn uiterst goede bedoelingen.

————————————————————-

Ik zal je missen want sinds een paar weken open ik om zes uur de dag, als vrouw en kinderen nog op een oor liggen, met een verhaaltje van jou. Niet dat ik het er altijd mee eens ben en soms is het een en ander wel erg gechargeerd maar het totaal heeft stijl en kracht en dat is iets wat hier zelden gebeurt. Wij houden in het openbaar nou eenmaal liever onze mond. Want opvallen wil hier niemand.

===============================================================

25 NOV:

Nadat ik nu al enkele tijd uw column volg, komen er enkele vragen bij mij op. Als ik het goed begrijp zijn de doelgroeppen van uw column; Oldenzalers en Dinkellanders. Allemaal mensen die betrokken zijn met Oldenzaal. Als ik uw column lees, proef ik een heel denigrerende inslag. Het is allemaal te kleinschalig, te bekrompen en te dorps. Maar mijn vraag die hierbij opkomt is; wat is de meerwaarde van uw column voor uw doelgroep?
Een andere vraag die ik mij stel is; is Oldenzaal wel zo kleinschalig, bekrompen en dorps?
Neem bijvoorbeeld Utrecht, zijn de gewoonten en leefstijlen van de inwoners uit een willekeurige wijk anders? Mensen maken zich waar dan ook druk om het wel en wee in hun leefomgeving. Er is overal een hierarchie van invloedrijke mensen en elke leefgemeenschap heeft een stukje eigen cultuur. Ik denk dat het in grote lijnen niets uitmaakt waar je woont. Wat een woonplaats leuk maakt is de inzet van de inwoners op allerlei gebieden. En die is in Oldenzaal heel erg groot. Denk hierbij aan Stadstheater De Bond, voortgekomen uit het Oldenzaalse bedrijfsleven. Denk aan de Boeskool is los, dat hoog in de Nederlandse evenementen top 100 genoteerd staat. En natuurlijk ook het carnaval dat nergens boven de rivieren zo groots gevierd wordt. Naar mijn mening is het dan ook TOP wonen in Oldenzaal en verdienen wij een dergelijke column niet.

————————————————————–

Na een paar weken genoten te hebben van jouw visie op Oldenzaal vind ik het tijd worden om je uit te nodigen voor een interview voor onze… Ik zou het leuk vinden daar een kwartiertje
met jou over te praten.

—————————————————————

De column is elke dag weer verrassend. Ik heb de reacties van andere lezers vanaf het begin even doorgebladerd. Het is treffend hoe je toch haarscherp Oldenzaal in beeld brengt. De items over carnaval, de middenstand, de horeca, de bekrompenheid, het oppervlakkige… Het stuk van vanmorgen is ook weer een passend voorbeeld. Je slaat de spijker op zijn kop. Zelf ben ik overigens een geboren Boeskool. Ik verkeerde vroeger in de veronderstelling dat buiten Oldenzaal en Twente de wereld ongeveer ophield te bestaan. Gelukkig zijn bij mij de ogen opengegaan toen ik 19 was en een jaar in het buitenland heb vertoefd. In die omgeving met anderen zag ik dat er meer was dan alleen Oldenzaal. Na een kleine tussenstop weer in het Oldenzaalse heb ik, samen met mijn vriendin die ook uit Twente kwam, 12 jaar in Amsterdam gewoond en gewerkt. Mijn broer sprak toen de voor mij legendarische woorden “Tukker wordt mens”. Het was niet zo dat het Amsterdam zaligmakend was maar je leert wel de zaken in een breder perspectief te plaatsen. Eigenlijk is het zo dat de meeste Oldenzalers en Tukkers beperkt zijn en dat ook blijven zolang zij rond blijven draaien in hun eigen bekrompen wereldje. En dat gezeur over de Plechelmus… Het is maar een toren. Weliswaar ééntje met een lange geschiedenis maar niet iets om dramatisch over te doen. Een tip voor de mensen die hem missen. Hang een foto van dat ding aan touwtje om je nek zodat je wanneer je hem mist er even naar kunt kijken. Is dezelfde remedie als bij de marine tegen zeeziekte, een aardappel aan een touwtje om je nek zodat je het land kunt ruiken… Ik vind de columns prachtig en het is jammer dat november alweer bijna voorbij is maar we hebben nog 5 dagen te gaan. Gelukkig…

—————————————————————

Heb helaas nog geen tijd gehad je columns te lezen; zal ik morgenavond doen: Eerst inlezen voor te publiceren, niet waar? Kan je nog wel leuke tips over O’zaal geven; de bobo’s adviseren je totnutoe vanzelfsprekend, en de buurthuizen zijn snel gevonden. Ze weten dat je komt: Incognito in O’zaal erg moeilijk! Advies: Trek wit Gaastra-jack aan; val je het minste op. Ga niet op z’n A’dams incognito: Val je juist op! Ik wil O’zaal absoluut niet afkraken; heeft z’n charme als je er geboren&getogen bent (het is net IJsselstein(Utr.). Ben je een rasechte randstedeling (grote vier), zul je er weinig van begrijpen. Om alles goed te kunnen relativeren moet je echter ‘n rondleiding door Enschede & Hengelo hebben gehad. Bovendien moet je ook Denekamp, Losser & De Lutte hebben gezien (It puts it all into the right perspective). Niet toeristisch, maar ff winkelen & stappen. Mail je opdrachtgever maar voor extra budget.
P.S.: Prachtige site heb je. Vinden ze hier zeker heeeeel apart, om het op z’n Twents te zeggen. Fantastisch, maar ook easy dat je het allemaal in het Engels doet: Weinig kritiek uit O’zaal te verwachten, haha. De HBO-ers zijn allemaal weggetrokken naar randstad en blijven hangen.

================================================================

24 NOV:

Wie zoeken wil zal zoeken, en wie vinden wil die vindt.(uit een van de lied van Bram Vermeulen.) Ik vraag me vaak af (maar steeds minder vaak); Wat zoek je nou in Oldenzaal. En dan vind ik de Oldenzaler en Tukker in mezelf. Sinds m’n achtentwintigste ben ik bewuster gaan zoeken naar m’n roots.
Uit welke klei ben ik getrokken? Ik weet het nog niet.
Maar het twents dialect ligt me sindsdien lekker in m’n mond (en komt er ook uit). Huttenkloas, Witte Wieven, Hellehonden en Hellewagen’s inspireren me. En als Tukker denk ik “Wie de klomp past, trekke hem aan”. Elke dag trek ik nu m’n stoute klompen aan, loop over de Twentse klei en maak ik wat ik ervan maken kan.

————————————————————–

Als import Oldenzaler hebben wij genoten van uw prachtige kritische columns die ons erg bekend over komen. Maar waar je ook woont je moet je weten aan te passen en wij vinden dat het ons goed gelukt is, al blijven wij het Friese fanatisme hoog in het vaandel houden. Bij de buren, echte Tukkers, kwamen ze voor een collecte en zeiden toen: “Daar zullen wij maar niet heen gaan die verstaan ons zeker niet”. Dat is nu echt Oldenzaals, het is vreemd en dat vertrouw ik niet. Maar des al niet te min wonen wij hier met heel veel plezier.

————————————————————-

Ik denk dat de echte Oldenzaler, ons, de import, als een bedreiging zien. Hun leven is altijd overzichtelijk geweest met een voor iedereen duidelijk hun eigen plaats.De Oldenzaler wil het graag zo houden, inclusief de hieärchie, die immers veel initiatieven financiert.

————————————————————–

Beste Threes Anna, Prachtig je column op pagina 9 ‘regio oldenzaal’ van Tubantia. Wel jammer dat ze je niet op pagina 8 durven te plaatsen. Eindelijk ‘n kritisch stukje met ‘n glimlach op de ‘lokale sufferdje’ pagina’s.
Je hoeveelste column is dit? Ik lees deze pagina’s bij gebrek aan inhoud en vanwege eenzijdige PR-info allang niet meer. Zijn jouw columns op internet te bekijken?
Suggesties cultuur Oldenzaal: ?? ik zal erover nadenken. Ben in O’zaal geboren en getogen. Na studie in de randstad blijven hangen; sinds een tijd weer woonachtig in het o zo trotse ‘Boeskoolstedke’. Mij vallen bepaalde zaken natuurlijk ook op die je als puber niet ziet.
Je maakt natuurlijk een rondreis door Twente: Leuk project! Alles is in Twente aanwezig; alleen doen ze alles dubbel (onderlinge concurrentie; hoog bobo-gehalte). B.v. : Voor ‘n Oldenzaler is Enschede al ‘de grote stad’. Kijk wel een beetje uit; want zoals je terecht constateert; kritiek is men in O’zaal niet gewend (geen school voor journalistiek in de buurt). Met veel plezier zal ik je projekt volgen.

==============================================================
23 NOV:

Geboren in Oldenzaal, niet getogen en na ruim 50 jaar woon ik hier weer.Je stukjes zijn leuk maar tot nu toe lukt het jou, net als ik, nog steeds niet het waarom te vinden.Waarom hangt hier zo,n gesloten sfeer en blijft de import, import?Is het de ligging van dit stadje, is het het juk van de Gelderman-tijd? Vindt jij in de laatste week het antwoord?

————————————————————–

Ik heb zelf als kind naast de zigeuners gewoont toen ze kwamen. We vonden ze echt heel eng. Ze hadden oude auto’s en andere kleren. Ik denk dat de meeste mensen dat nog steeds zo vinden maar dat weet ik niet zeker.

————————————————————-

Ik ben net zo jaloers als de andere persoon in uw stukje. Ik loop al jaren langs dat huis vol beelden en zou het dolgraag eens van binnen zien.

=============================================================
22 NOV:

Kunt u niet eens ophouden met al deze onzin. Wij hebben geen behoefte aan uw visie en door wie wordt u eigenlijk betaald. Ik hoop niet van mijn belastingcenten.

————————————————————–

Wij zeggen tegenwoordig tegen elkaar ‘heb je het stukje van treesje al gelezen!’

————————————————————–

(coorespondentie)
Op 20 november is Oldenzaal weer hanzestad. Maar waarom niet eerst antwoord op mijn vraag.

((Threes: omdat ik u niet kan antwoorden. oldenzaal staat namelijk in al zijn boeken vermeld als hanzestad dus waarom zou ik onkennen dat ze dat zijn? ))

Maar in slechts één boek over de hanze. Ik heb een ieder die stelde dat Oldenzaal hanzestad was gevraagd naar de onderliggende bewijzen. Ik kreeg geen enkel goed antwoord. Misschien moesten we er met elkaar maar eens over praten.
p.s.
In de leeszaal zijn mijn boeken over Oldenzaal aanwezig.

((praten…! nee hoor ik heb daar helemaal geen zin in))

Bedankt voor je antwoord. Je bent toegetreden tot de groep. Einde correspondentie

==============================================================

21 NOV:

Nog een week te gaan daar in het Twentse land. Gaat alles goed? Hoe laat je Oldenzaal straks achter? In verwarring?

————————————————————–

Op 20 november is Oldenzaal weer hanzestad. Maar in slechts één boek over de hanze. Ik heb een ieder die stelde dat Oldenzaal hanzestad was gevraagd naar de onderliggende bewijzen. Ik kreeg geen enkel goed antwoord.
p.s.
In de leeszaal zijn mijn boeken over Oldenzaal aanwezig.

————————————————————–

Op de … in Oldenzaal zijn op dit moment veel activiteiten in volle gang. Door de stichting … wordt er een opvallend
mooie … huur gebouwd waarbij vele Oldenzaalse bedrijven een
duit in het zakje doen om dit te kunnen realiseren! De stichting … is opgericht door een aantal wel heel bekende Oldenzalers die al veel voor de Oldenzaals gemeenschap
hebben betekend!! Verder wordt er … (allerlei activiteiten)!!!!!!!!!! Een verrassend initiatief voor een armlastige …! Ik ben ervan overtuigd dat ook je hier een typisch Oldenzaals gebeuren zult herkennen. Oldenzalers voor elkaar! Wij draaien bijna volledig op vrijwilligers. Jong en oud zetten zich in. graag willen wij je uitnodigen om een kijkje te komen nemen.

Met vriendelijke groeten,
M

===============================================================
20 NOV:

Ik geniet iedere ochtend van je column. Heerlijk en hoe treffend! Ik benijd je snelle opmerkingsgave. Ik ben een geboren en getogen Oldenzaalse en nog altijd verknocht aan dit stadje. Het is goed dat de mentaliteit van de gemiddelde Oldenzaler eens voor het voetlicht wordt gebracht want daar valt zeker wel wat op aan te merken. Maar zo zijn we ook wel weer; ik hoop dat ze er met carnaval een mooie buut van weten te maken.
Met vriendelijke groet, H

————————————————————-

Ik vind het erg onvriendelijk van u dat u beweerd dat er hoeren zijn in cafe het tunneltje. Ik kom er al jaren en heb er nog nooit een hoer gezien. Wel krijgen wij, de klanten, vaak van de dame achter de tap zelfgemaakte soep. Het cafe is voor mij en vele andere een warme huiskamer waar iedereen welkom is en wij hebben geen behoefte aan rottige opmerkingen. Want net als de bevolking heeft ook de politie vooroordelen over het cafe. Toen er ooit een grote inbraak was hebben ze zelfs niet eens een sporen onderzoek gedaan…! Discriminatie bestaat hier en het zou fijn zijn als u daar niet aan meedeed.

————————————————————-

hoi Threes,

Tot wanneer blijf je in Oldenzaal? Of heb je inmiddels besloten om hier te gaan wonen???
Als het goed is heb je een mail ontvangen van …. Hij en ik zitten in dezelfde club en willen aan jou vragen of jij ons onder meer over jouw Oldenzaalse ervaringen zou willen vertellen. Ik begreep dat je meer verzoeken hebt ontvangen van verschillende clubs, maar WIJ willen je niet voor een of ander karretje spannen hoor…
Graag verneem ik z.s.m. van je.

————————————————————-

Beste Trees,
hoewel ik geen abonnement op Tubantia heb, hebben een aantal mensen mij naar jouw verwezen. Het zit namelijk zo, ik doe voor het lokale ….krantje de intervieuws en zij stelden mij voor om jou te intervieuwen. Jouw ‘visie’ op Oldenzaal: de bevolking, problematiek, wat wel en niet doen!
Alvast bedankt

————————————————————

Dag Threes Anna,
Ik ben inmiddels fan van jouw column.
Eigenlijk moet je gewoon blijven. Humor ligt hier gewoon op straat. Met het stukje van vandaag (Threes Anna zoekt … de handel) raak je de achilleshiel van ons hanzestadje. Prachtig.
Ben nu al benieuwd naar de reactie van één van onze “hoogheden”.
Leuk is jouw stijl van schrijven in het artikel over de verdraagzaamheid van de Oldenzaler; beetje in de stijl van Simon Carmiggelt. Hij kon als geen ander als observator prachtige verhalen vertellen.
Ik wens je heel succes en zie met een glimlach uit naar je volgende columns.
Met vriendelijke groet,
J

===============================================================
19 NOV

Ik kan het ingezonden stukje over de politie helaas onderschrijven; het politiepersoneel is zich er zelf niet altijd van bewust denk ik, men weet niet beter en denkt niet dieper. Kan ik uit eigen ervaring zeggen.

————————————————————-

Volgens uw eigen zeggen bent u op zoek naar bourgondiers, maar na het lezen van uw column, hebben wij het idee dat u alleen geinteresseerd bent in het omlaag halen van de gemiddelde Oldenzaler.
In deze column heeft u het over het drinkgedrag van de oldenzalers (oh dat mag ik niet schrijven (ik citeer)). bourgondisch my ass.
Ook al had u niet gezegd dat u uit Amsterdam komt, hadden we het zo ook wel geraden door uw denigrerende opmerkingen. Het is ronduit belachelijk hoe u over oldenzaal praat, terwijl u er niks van snapt. Je bent niet goed bij je hoofd! Of heb je nu al last van herfst in het hoofd?
We zitten hier niet in Amsterdam waar op elke hoek een dealer zit en je op je tellen moet passen. We leven in Oldenzaal, waar mensen nog normaal tegen elkaar kunnen doen en leven zonder dat je overlast hebt van criminele activiteiten, waar je naar de supermarkt kunt gaan zonder dat je doodgetrapt wordt.
Misschien zijn we wel stomme boeren, maar als de boer er niet was, had jij geen eten!
Niemand begrijpt het ‘oldenzaal-gevoel’ beter dan de Oldenzaler zelf. Daar hebben wij zo’n stadsen drieterd niet voor nodig om dat aan ons uit te leggen. Deze mening is niet alleen ons toe gedaan.
Wij als oldenzalers zijn niet gecharmeerd van aantijgingen dat wij overkomen als alcholisten, omdat een stel amsterdammers niet tegen alchol kunnen. Met dat soort volk vegen wij onze kont af!
Het is toch triest gesteld met de wereld dat ze mensen zoals u gaan betalen om zoveel onzin in de wereld te sturen.
Om niet grof te worden, willen wij nog één ding zeggen:
Wij zijn van mening: U KUNT WEL GAAN!!!!!!!

Toedeloe

————————————————————–

De fallussymboliek inclusief klokkenspel ondersteund door betonnen Viagra; een aansprekende vergelijking. Maar ik wist niet dat de Plechelmus de Oldenzalers zó hoog zat. Mij in ieder geval niet. Blijkbaar stralen ‘we’ dat alleen maar naar buiten uit. Door het gemis aan echte hoogbouw is de misschien niet al te hoge Plechelmus toch wel een beeldbepalend element in het landschap en het stadsbeeld.

Je mildheid is wat verdwenen, daar wordt het leuker van! ‘t Spettert meer! Ik hoef het niet met je eens te zijn, het is uiteindelijk wél mijn geboortedorp en heel plezierige huidige woonplaats.

===============================================================
18 NOV

Geachte mevrouw Schreurs,
Met spanning wacht ik elke morgen weer op de krant om uw column te lezen.
Ik kan niet anders concluderen dat u telkens de spijker op de kop slaat betreffende
Oldenzaalse bevindingen. Ik heb persoonlijk vaak dingen meegemaakt waarover u
Schrijft en blijf met genoegen deze lezen en wens u veel succes.
Met vriendelijke groeten, H

————————————————————–

Beste Threes Anna,

Hierbij een reactie van een doorsnee Oldenzaalse vrouw over je stukjes in de Twentsche Courant (ik weet dat ik dit niet mag zeggen, want het is nu TUBANTIA – Twentsche Courant) over Oldenzaal en de Plechelmus.
Vanmorgen heb ik als vrijwilliger jouw stukje weer voorgelezen in een verzorgingshuis (dat vroeger nog bejaardenCENTRUM mocht heten) en er erg met de gasten van de dagopvang van genoten. Helemaal begrepen ze het niet want ik moest wel uitleggen wat “fallus” symbool en Viagra was. Toen ik dit probeerde uit te leggen kon ik niet meer op het woordje penis komen zodat ik in een wat ongelukkige situatie terecht kwam. Maar gelukkig schoot het mij wel weer te binnen zodat ik “mijn oudjes” kon opklaren over dingen die ze nog niet wisten.
Hierbij wil ik je vertellen dat ik je stukjes echt heel leuk vind, soms erger ik mij een beetje omdat ik toevallig niet in de stemming ben om te relativeren, maar dat ligt dan aan mij en niet aan je stukjes.
Beste Threes Anne, waarom de mensen in Oldenzaal onder andere zo graag de Plechelmus willen zien. De Plechelmus staat daar te staan als een teken van rust, van stabiliteit, van vertrouwdheid, waardoor je als je het eens niet ziet zitten, denkt: “ach, waar maak ik me druk om, “mijn Plechelmus” is er nog steeds!!!!
Ik weg ben geweest en weer terug kom naar mijn ouders, mijn familie en de Plechelmus die zo vertrouwd zijn dan voel ik me weer “thuis komen”.
Oldenzaal is echt het Oldenzaal niet meer dat het vroeger was, maar in de Plechelmus ben ik gedoopt, heb de eerste communie gedaan, ben er getrouwd, hwaren de uitvaartplechtigheden van mijn ouders, moest er te biechten, zat me te vervelen onder weer zo’n ellendige Hoogmis, moest er vroeger elke dag naar de mis, want dat leverde je een rapportcijfer op en toch heb ik er geen trauma’s aan overgehouden. Na de dood van mijn ouders en vele andere moeilijkheden was er toch maar steeds weer de Plechelmus die er bleef staan.
En ik denk dat dit niet alleen voor Oldenzaal geld maar voor elke stad, dorp of gehucht: wat vertrouwd is blijft je dierbaar.

Blijf maar schrijven zoals je nu doet, een beetje met spot om het gevoel van een Oldenzaler, maar ook na afloop van je tijd hier, het gevoel dat Oldenzaal een stad is waarin geleefd wordt, er worden kinderen geboren,er wordt de liefde bedreven, er wordt gestorven, mensen maken ruzie met elkaar, ook hier lopen mensen rond die zich verschoppeling voelen of het werkelijk zijn, en mensen die hoger op willen en daarom hun vrienden uitkiezen. Kortom een stad met MENSEN.

===============================================================
18 NOV:

Ik had het idee dat, gerekend naar de Oldenzaalse ‘timetable’, het tijd werd dat er een hart onder je riem gestoken moest worden. Of is het ‘een riem onder het hart’? Goed, dat doe ik dus nu.
Normaal gesproken zou nu namelijk het merendeel van de oldenzaalse glimlachende populatie onderhand flauw geworden moeten zijn van je stukjes. Ik spreek uit ervaring. Je bent kritisch, je bent een ‘vromde’, ‘we hebben je niet nodig’, ‘we kunnen het zelf wel af’ enz.
Maar misschien ben ik onverhoopt toch paranoide geworden en valt het allemaal mee.
Keep going with the good work! And let ‘m shiver…

————————————————————–

Threes,

Ooit heb ik in een Brabants dorp gewoond waar de immer vijandige buren ons bij ons vertrek lieten weten dat wij aan hun hadden moeten vragen of wij ons huis daar hadden mogen kopen. Net als in vroeger eeuwen blijkbaar. De
Middeleeuwen liggen nog dicht onder de oppervlakte.
Uit jouw stukjes proef ik iets dergelijks hier ook, bij tijd en wijle.
Alleen in delen van de Randstad is het anders.

————————————————————–

Lieve Threes,

Over de fallussymboolfunctie van de kerk in het nogal traditionele Oldenzaal ben je ruim duidelijk.

Over de raadselachtige krassen vermeldt het boekje “Die Kirche im Dorf / Geschichte der Gemeinde Brandlecht” door Thomas G. Krage, ISBN 3-922428-33-9, uitgave 1993 in 1000 exemplaren en verkrijgbaar in de kerk zelf, het volgende.
(Brandlecht is een eeuwenoud gehucht tussen Bentheim en Nordhorn. Bij de kerk zijn ook sporen van grafheuvels gevonden).

Heidnische Kratzspuren
Wer genauer hinschaut, sieht sie: Links neben dem Suedeingang sind etliche bis zu 45 cm lange Kratzspuren im Sandstein sichtbar. Sie sind nicht zufaellig dort, sondern stammen von den Bewohnern Brandlechts aus der Zeit vor der Reformation. Damals gab es den Brauch und den Glauben, dass der von der (heiligen) Kirchenmauer abgeschabte Sand Heilung bewirke. Diese Sandkoerner gab man den Kranken zu essen, floesste sie ein oder streute sie auf Wunden. Nicht nur in Brandlecht, sondern auch an anderen mittelalterlichen Kirchen finden sich solche Spuren.

Met een wichelroede vond ik dat toren en altaar van deze kerk waarschijnlijk op kruispunten van leylijnen zijn geplaatst. In ieder geval moet deze kerk op een zeer oude heilige plek staan. Een bijzonder locatie. Brandlecht is een voormalig Rittergut.

Heb je de grafheuvels en andere heilige plaatsen rond Oldenzaal al bekeken?

Groeten,J

————————————————————

Ik zie je column no. 18 nog niet online.

Zit je op de strafbank na de openhartigheid in no. 17?
Dat hoop ik toch niet.

Groeten,

————————————————————

Threes, ik wil jouw boek graag kopen. Waar kan ik die krijgen?
groet G
PS gooien ze in Oldenzaal lege asbakken in de Otto? (of heeft iedereen dat grapje al gemaild)

=============================================================
17 NOV:

Dag Threesanna,
Je stukje van vandaag was to the point, daar zullen wel reacties op komen, want daar zal niet iedereen blij mee zijn. Maar je hebt wel gelijk, we mogen best wat “gemoedelijker” tegen de vuilnismannen zijn.
Misschien krijgen de vuilnismannen nu ook eens een kopje koffie aangeboden, in plaats van negatieve reacties.
Alleen het woord “dorp” voor Oldenzaal klopt niet. Oldenzaal krijgt in 1049 al marktrechten. Oldenzaal mocht weekmarkten en een jaarmarkt op 11 november houden. Toen werd Oldenzaal een stad. Dorp klinkt dus niet goed in onze oren, want, ja natuurlijk, daar komt het weer, daar zijn we erg trots op.
Heb je “dorp” geschreven om ons wakker te schudden?

————————————————————

Ik zal nooit meer chrysantenbollen in de duobak doen.

————————————————————

Schitterend verhaal over die vuinismannen.Ik heb genoten. je zult wel weer veel commentaar krijgen,maar trek je er niks van aan.
Groeten en sterkte van een van die ouwe zeikers uit Oldenzaal.
ps
Sorry, ik was de capsones vergeten bij die zeiker.

————————————————————-

Mijn dochter verwachtte Threes en Anna op haar verjaardag! (Die waren wat haar betreft trouwens ook beiden welkom geweest.)
Vanochtend kreeg ik al een reactie van iemand die zij ‘Komt ze één keer bij jullie op bezoek, begint ze meteen te schelden dat Oldenzalers zeikerds zijn!’ -).

Vriendelijke groet,

P

==============================================================
16 NOV:

beste Threes Anna

met belangstelling lazen we uw bericht over de gemoedelijkheid van diverse regionale/locale beroepsgroepen. U heeft volkomen gelijk.
Er heerst in deze regio een gemoedelijkheid zonder weerga.
Met name die van de politie, wier medewerk(Stone)ers voor het meerendeel hun leven alleen in deze regio doorbrachten, hetgeen hun blik in hoge mate verruimde, is exemplarisch.
Dankzij háár gemoedelijkheid drukken medewerkenden, als het zo uitkomt, strafdossiers achterover, heulen en collaboren zij met daders die tot hun kringetje behoren, lappen zij de wet aan hun laars (m/v) , liegen ze erop los, schofferen , mishandelen en bedreigen ze respectable burgers (bv, een nachtje cel) wanneer deze het in hun hoofd halen ze te confronteren met hun gedrag en/of ongelijk (want oom en tante agent: hebben altijd gelijk, doen alles altijd goed en jokken noooooooit), weigeren ze in strijd met de wet aangifte wegens strafbare feiten, vertonen ze , decennia na Swiebertje, Bromsnorgedrag: ‘de burgemeester kent me wel, ik bel de burgemeester vanmiddag even’(medio 2002) , en kunnen ze fantastisch overweg met wie slimmer is dan zij (en wie is dat niet), met name met artsen en andere academici, ihb de niet zo lange vrouwen onder hen. En, eerlijk is eerlijk, van allen met wie over de locale politie werd gesproken, werden uitsluitend complimenten over haar gehoord: zoals: ‘Ach, die politie hier…’

Diezelfde gemoedelijkheid deed locale gezondheidszorg professional ,toen hij na zijn opleiding elders, alhier aan het werk raakte, opmerken: ‘het lijkt wel alsof ik in de middeleeuwen terecht ben gekomen’.

Een jaar of wat geleden kregen enkele inheemse en dus gemoedelijke huisartsen het voor elkaar een zeer kundige buiten-twentse collega binnen kortste keren het stadje uit te pesten… Mensen die iets goed kunnen, waarderen en aanmoedigen: gesneld zullen ze worden, en wel vlug, alle hoofden die het wagen boven het maaiveld uit te steken. Nergens zijn de zeisen zo scherp als in Twente, en dat zal iedereen weten!

Threes Anna, moge de tweede helft van uw verblijf hier de eerste in de schaduw stellen.

Pa: ik neem de vrijheid nog iets op te merken m.b. uw beschrijving van drie vrouwen in een restaurant, onlangs. U noemde ze o-m: ‘neus’en ‘handtas’. Hoe betrokken het hebben ervaren, is niet bekend, maar het is voorstelbaar dat iemand het niet prettig vindt beschreven te worden o.g.v een uiterlijk kenmerk. Hoe zou u ’t vinden, wanneer iemand dat m.b.t. u zou doen?

—————————————————————

Beste Threes Anna,Ik zal je op jouw website blijven bezoeken;er is veel te lezen en ook in te verdrinken als je niet op past.Voor verdere reakties wat betreft Oldenzaal kan je mij niet meer verlokken met het zenden van e-mails.Wat betreft je website kan ik nog tijden vooruit. Zeer interessant.Groetjes A

————————————————————–

===============================================================
15 NOV:

Threes,
“… en de Gemoedelijkheid” vind ik fantastisch.

Mij valt op dat de buitengebieden van Nederland zichzelf zo onderschatten, soms hebben ze regelrecht een minderwaardigheidscomplex. Vaak is dat terecht, soms niet.

In Twente is veel talent aanwezig en zijn m.i. veel mogelijkheden onbenut.
Een idee voor een volgende aflevering?
Groeten, J

————————————————————-

hoi Threes Anna,

Wat zet je Oldenzaal en de oldenzaler geweldig neer.
Leuk om te lezen, elke dag het eerste wat ik doe.
Complimenten.
Vriendelijke groet,
M (geboren Hengelo-er)

————————————————————-

Beste
Tukkers zijn wel wat strong-minded en wat minder flexibel van denken dan westerlingen, komen wat minder gemakkelijk op een ingenomen standpunt terug. Dat komt door de nabijheid van onze krijgszuchtige Oosterburen denk ik. Ook zijn Tukkers zelf een duidelijk Germaans volksdeel. De landsgrens bestaat in feite niet. De meeste families hebben verwanten zowel aan deze als aan gene zijde van de grens. In Duitsland wonen veel lokaal geboren mensen die al generaties lang Nederlander zijn.
Al wezen kijken in Nordhorn (veel winkels en veel werkloosheid) en Bentheim (van de Bentheimer steen waarvan o.a. het Paleis op de Dam is gebouwd, en van het kasteel van de Graven van Bentheim), en niet te vergeten Munster?
Groet J

—————————————————————

HIER EEN TIP in de posetieve zin
Mijn …. winkel is hip en modern. kijk op www……
gr maarten

————————————————————–

Ik lees je stukjes graag, het is met verve geschreven. En die mannen waar je het over hebt… die zouden eens lef moeten hebben en je vragen voor de jury van de grote carnavals optocht. Want een kritisch oog heb je als geen ander. Uw verhalen zijn zeer boeiend, bedankt.

===============================================================
14 NOV:

Hoi Threes,

Met plezier heb ik je stukjes gelezen over Oldenzaal. Complimenten voor je schrijfstijl, het leest lekker weg. Leuke opdracht om een maand te doen of niet, genoeg te onderzoeken daar of niet?
Nog gefeliciteerd met het feit dat je roman voor de vierde keer wordt gedrukt. Dat is geweldig en zal w.s. idem zo voelen. Zowel jij als het beschreven onderwerp krijgen hun verdiende erkenning.

Succes in Twente,
liefs,
M

—————————————————————

Beste T A
Ik lees je stukjes graag het is met verve geschreven, en zeer boeiend
bedankt.

—————————————————————

hi threes,
heb net je avonturen in oldenzaal eens gelezen.
amusante geschriften! heb me prima vermaakt met je anthropologica oldenzaliana.
grappig om zo een stad tot leven te zien komen door de ogen van een buitenstaander.
en mooi dat je al vip aan het worden bent. je wordt flink gelezen dus……

hoe zit het met het theaterleven daar overigens? en de hoeren/schandknapen? en de vertrokken beroemdheden? en de lokale lekkernijen? ach ja, ik hoor het nog wel eens.
je schrijft het lekker op in ieder geval.

—————————————————————

Beste T.A.S.;Fanaten zijn gewoon mensen die houden van…………….Waarvan ? Van hun geboortegrond…….of van een herkenningspunt in hun leven.IK als geboren Zwijndrechtenaar is gek op de Martinitoren;Altijd wanneer ik weer in de buurt ben gearriveerd en ik zie de ole griese staan,klopt mijn hart sneller;in de stad en omstreken heb ik gewoond vanaf mijn 15 jaar tot mijn 40 ste jaar;vaak ben ik vandaar de wijde wereld ingetrokken maar ik kwam altijd weer terug.Ik ben daar verliefd;verloofd;getrouwd geweest;een paar keer heb ik dit geluk mee mogen maken; en vele andere gelukzalige momenten heb ik daar mee mogen maken.Nu woon ik in Oldenzaal vanaf 1986 ook hier ben ik vele malen de wijde wereld ingetrokken;en telkens kwam ik weer terug.En wanneer ik het puntje van de ole griese zag, tussen de groene bossen trots in de blauwe lucht gestoken ;slaat mijn hart in eens heftiger;waarom ik heb niets met die toren.Ik ben niet gelovig,maar ik ben een warmbloedig mens ,die zijn naaste lief heeft’. Groetjes van A

—————————————————————

Laat jij je zo gauw inpakken tot VIP?

Hoe vind jij die Tukkers nou, als Randstedeling?

Groeten,
J

==============================================================
13 nov:

Hai Threes,

Ik wilde nog even reageren op je stukje over import, leuk om te lezen, heb het nog meegenomen naar mijn werk, een van mijn collega’s komt uit Rotterdam, en wilde het wel eventjes lezen.

Ik heb tot nu toe alle columns van je uitgeknipt en bewaard, mijn familie komt morgen, en ik laat ze zeker laten lezen.

Groetjes
W

—————————————————————

Dag Threes Anna,
Je stukjes zijn leuk, gezellig, geestig en erg waar.
Om je laatste verhaal over onze toren heb ik erg moeten lachen. Zo als je erover schrijft, is het ook echt. Een opmerking heb ik wel: de toren is enorm hoog en groot en absoluut niet klein, zoals jij schrijft. Maar misschien wilde je ons porren om te reageren.
En weet je ook dat een huis met “uitzicht op de toren” meer kost, als je in Oldenzaal een huis gaat kopen. Er is bijna niet aan te komen, want welke echte Oldenzaler zou zijn huis met dit unieke uitzicht willen verkopen?
Je zoekt fanaten. Ik kan je schrijven dat we hier allemaal een beetje fanaat van de toren zijn.
Mijn echtvriend is een enorme fanaat en zei hij dat hij jou heel graag een rondleiding door de toren zou willen geven.
We kijken weer uit naar het volgende stukje, en naar hopelijk een reactie van jou op deze mail.
Met vriendelijke groet,
L

————————————————————–

Hoi Trees anna

Wij zijn …. We lezen met veel belangstelling uw colom, over het leven hier in Oldenzaal.

Wij schrijven U met de vraag of U interesse had om met ons een keertje van gedachten te wisselen over het leven hier in Oldenzaal.

Ik hoop dat U ingaat op deze aanbieding, wij zouden het in ieder geval zeer interesant vinden.

Met vriendelijke groet T

—————————————————————

Beste Threes Anna,
je moet het wel HOOG in je bol hebben, om onze Plechelmustoren KLEIN te vinden.

Met vriendelijke groet

L

————————————————————–

Geachte mevrouw Threes Anna,

Om het beeld van “oal’n griez’n compleet te maken, zou u ook de toren van binnen eens moeten bekijken. De toren dateert uit de 13e eeuw, werd in 1936 gerestaureerd en bestaat uit 5 segmenten. De hoogte van de toren is 61 m., de muren zijn 2.60 m. dik en de tocht naar boven telt 234 treden. De toren heeft een klokkenkamer met 48 klokken en is daarmee één van de grootste van Europa. Het uurwerk en het carrillon, dat in 1930 werd geschonken door een vooraanstaand industrieel, is nog steeds in zeer goede staat en wordt heel precies en minitieus onderhouden. Een gedeelte is geautomatiseerd maar een groot gedeelte moet nog steeds met de hand bediend worden.
Het “lood’n bönneke” of tewel het zoldertje van lood, is de spits van de toren. Boveninstaand hebt je een prachtig uitzicht tot ver in Duitsland en over omliggende plaatsen.
Mocht u nieuwsgierig zijn geworden en een torenbeklimming overwegen, dan kunt u zich vervoegen bij de VVV op het marktplein in Oldenzaal.
Wilt u ook “‘n oal’n roop” horen, dit is het blazen op een midwinterhoorn (een oud Twents gebruik, 4 weken voorafgaand aan Kertmis) dan kunt u vragen naar T.

Met vriendelijke groet,
G

————————————————————–

Beste Threes Anna,
Het is tegenwoordig een gewoonte geworden om direct uw rubriek te lezen – ongeacht hoe laat ik de krant onder ogen krijkt. In een woord – fantastisch!

Ik ben zelf import in Oldenzaal, en ook zelfs in Nederland. Ik woon in Oldenzaal al 16 jaar en in Nederland al 30.
Mijn verbinding met Oldenzaal gaat terug naar de 4e dag nadat ik verhuisd was vanuit Londen. Ik had een schoonvader die een geboren en getogen Tukker was. Hij woonde inmiddels al 26 jaar in Amsterdam maar kwam zelfs naar Oldenzaal op zijn vrije dag om naar de kapper te gaan. Hij kreeg daar een borrel erbij, het kost maar fl5,00 en hij hoorde alle laatste roddels uit het ‘dorp’ Dit als stadsmens kon niet begrijpen. Hij bezocht zijn zus, at daar een kop soep en reed terug naar Amsterdam. Een pracht vent.
Ik herken zoveel in uw dagelijks kolom. Die waren, en zijn ook mijn eigen ervaring in en met Oldenzaal.
Ik woon al 16 jaar hier in de binnenstad maar vanaf het begin voel ik mij hier thuis. Ik ben namelijk de vrouw van … In onvervalste twents was ik, 2 maanden na mijn emigratie naar Oldenzaal, op een bruiloft gevraagd van wie ben ie d’r een? Ik wist de correcte antwoord op die vraag – dus was ik niet meer buutenlander. Ik hoorde erbij.
Er wordt veelal gezegd dat de oude naorbuurschappen uiteen zijn gevallen door het continu verhuizen, vergrijzing,…… Dat is niet zo bij ons – we beleven lief en leed met elkaar, staan klaar voor elkaar wanneer dat nodig is. Je kan alles aan je buren vragen. Niets is te dol. Een straat om er trots op te zijn.
Dus ga zomaar door op deze wijze. Ik vindt het fijn om te lezen.

met vriendelijke groet,

G

—————————————————————

Proficiat,

Je hebt de kern van het “Oldenzaalgevoel”
gevonden.
Ik heb hartelijk zitten lachen, en zag dat trapje en vreesde een
verdraaide nekspier.
IK heb nooit geweten, dat dat bij onze import ook al zo werkt.
Schitterend beschreven.

—————————————————————

Leuke column… herkenbare reacties, herkenbare trots, herkenbaar verlangen naar ‘n Oaln Griez’n… de Plechelmustoren.
Maar…………
In 1980 wilde ik als student een paar maanden in de keuken van een italiaans restaurant in Berge werken. 450 gulden zwart in de week, een heel bedrag in die tijd voor een jongen van 19. Maar na vier dagen kreeg ik heimwee naar de Plechelmustoren… Dag 5 stapte ik in Alkmaar op de bus naar Amsterdam en vandaar met de trein naar huis.

In 1988 reed ik met een motor naar de Portugal. Bedoeling was drie weken. Na vier dagen kreeg ik heimwee naar de Plechelmustoren, gas dus en terug naar Oldenzaal, waar we op dag elf de Plechelmustoren zagen opdoemen…..

Twee jaar terug kreeg ik een fantastische baan aangeboden in Zwolle. Ik heb nee gezegd….. was bang dat ik heimee zou krijgen naar de Plechelmustoren en ontdekte dat ik ontzettend verknocht ben aan Noordoost-Twente en mijn geliefde Oldenzaal, het gebied waar ik nu al zo’n 22 jaar met veel overgave werk…

Ik herken het allemaal, in die column die ik vanmiddag onder ogen kreeg. Hier is echt een stukje identiteit van de Oldenzaler verborgen. Maar nu, my dear, mijn schone Amsterdamse Rotterdamse Bombayse kunstenares die het gelukkig steeds leuker begint te vinden in Oldenzaal, HOE komt dat nou? Waarom kunnen de echte Oldenzalers niet zonder hun Oaln Griez’n? Er zit toch geen stroop aan dat ding….. Het waarom(!), dat wil ik weten. Want in deze houding ligt volgens mij voor een belangrijk deel het geheim van mijn identiteit en die van de andere ECHTE Oldenzalers. En daar is Threes Anna toch naar op zoek? Nog veel succes met verder zoeken….. Het lukt vast wel.

===============================================================
12 NOV:

dag mevrouw Schreurs, graag wil ik u laten weten dat ik elke dag geniet van uw column. Toen ik de aankondiging in oktober las dacht ik: ‘Wat moet zo’n wereldvrouw nou een máánd in Oldenzaal!’ U maakt er echt wat van. Afgelopen zomer heb ik uw boek ‘De kus van de weduwe’ gelezen. Ik was er erg van onder de indruk.
Ik wens u nog een leuke tijd in Oldenzaal
Groetjes M

—————————————————————

Beste mevrouw Schreurs,

Vandaag heb ik uw column voor het eerst gelezen. Vervolgens ben ik gaan nadenken over mezelf, over de bevolkingsgroep waartoe ik behoor en de positie van deze groep binnen de Oldenzaalse samenleving.

Dat gaf mij de aanleiding u een suggestie te doen om over Oldenzaal en de groep allochtonen ook iets schrijven.

Ik zie uw reactie hierop met belangstelling tegemoet.
Met vriendelijke groet,
S

—————————————————————

Dag Threes Anna,

wist u dat er in Oldenzaal een … bestaat?
Het het bestaat uit ruim 40 kinderen in de leeftijd van 7 t/m 17 jaar, die voor een groot deel uit Oldenzaal komen, maar ook voor een deel uit zoals wij dat noemen Groot Twenthe (bijv Hengelo, Geesteren, Denekamp, Borne en ook Bad Bentheim).
Jammer genoeg hebben wij in de tijd dat u in Oldenzaal bent geen echt optreden.
Wel treedt een gedeelte van de kinderen aanstaande zondag op in ….

We hopen van harte dat u gelegenheid vindt om te komen en dat u in uw colum – die ik altijd met belangstelling lees – aandacht kunt besteden aan dit bijzondere onderdeel van Oldenzaal.
Ikzelf sta er altijd versteld van wat de kinderen kunnen en ik ben er van overtuigd dat het u ook zal raken en aanspreken.

Met vriendelijke groet,

—————————————————————

Geachte mevrouw Schreurs,

Wij willen u graag spreken over waar u mee bezig bent in Oldenzaal. Wilt u ons bellen, of uw telefoonnummer mailen zodat wij contact op kunnen nemen?

Met vriendelijke groet,

RTV Oost

————————————————————–

Beste Threes Anna,
Met veel belangstelling lees ik je rubriek over Oldenzaal.Zo leren wij Oldenzalers ook wat over ons zelf. Goed om dit te lezen vlak voor het slapen!! De dromen worden er ontspannen door.
Bewoner zijnde van deze stad sinds …, getrouwd en vader van twee zonen, organisator van allerlei festivals, gids van de toren van de eeuwenoude Plechelmus Basiliek( ouder dan welk gebouw dan ook in Amsterdam !) en nog veel meer, wil ik je graag uitnodigen voor …
In de website van…. kun je het programma vinden van de dag en nog veel meer.
Ach zo je ziet, zo achterlijk is het hier nu ook weer niet.
Wanneer je op de uitnodiging wilt ingaan neem dan even contact op.Wanneer je komt is volgens oud gebruik de beste stoel voor onze gast!

met vriendelijke Oldenzaalse groeten,

————————————————————–

Tot op heden allesbehalve ingedut te Oldenzaal lees ik… da’s een verdomd goed teken!

Ik volg met interesse je columns!! Lukt ‘t me niet een krant te pakken te krijgen, dan biedt je site (van fraaie foto’s voorzien – ziet er goed uit zeg!) uitkomst.

===============================================================
11 NOV:

Hallo Trees!
Je raakt al aardig ingeburgerd lijkt het en je komt op plaatsen waar de normale Oldenzaalse sterveling maar moeilijk toegang heeft.

————————————————————–

Ik heb net jouw website bekeken, en toen ik zag ,waar je allemaal mee bezig bent en WAAR, kon ik me voorstellen dat jouw vrienden op Oldenzaal reageerden, zoals ze deden.Wat moet je dan inderdaad in zo’n Gat?
Maar door de bevlogenheid met deze opdracht, die je uitstraalt, heb ik nog een poosje nagedacht over wat jou zo fascineert,de hierarchie hier in Oldenzaal. ik kom echt niet verder dan dat die tegenwoordig berust op “geld”, want het aanzien van de pastoor, de dokter en de notabelen, is door de maatschappij “wegbezuinigd. De rijkste nieuwe rijken
staan aan het hoofd en daaronder een pikorde van kleinere bedrijven en bedrijfjes (dus “geld>minder geld ).dat gaat dus door tot in de huidige jongere generatie.
Mocht een in aanzien staande groot-ondernemer failliet gaan, dan kan hij het hier verder wel vergeten.Dat is niks om trots op te zijn.
Ook sociale controle is groot, er schiet me nu een verhaal te binnen van een Oldenzaler, die een Perzisch tapijt kocht,dat bezorgd zou worden, en die klant belde terug naar de zaak, of er op de bestelauo niet de naam van de zaak stond, want dan zouden de buren weten, dat ze een Pers hadden gekocht en daar wel commentaar op hebben!.
Bij zo’n verhaal staat mijn verstand stil.

—————————————————————

Dag Trees Anna,
Mogen we ons even aan jou voorstellen. We zijn een …. voor ouderen die zich bezighouden met het uitwerken van thema’s die ons aanspreken. Tijdens onze laatste bijeenkomst op maandag 10 november werd ingebracht dat jij je bezig houdt met de identiteit van de stad Oldenzaal. Een boeiend thema waar wij ons ook wel eens over buigen. Er valt veel over te zeggen; tegengestelde meningen soms, ieder heeft zo zijn eigen associaties met Oldenzaal.
Wij zouden graag op onze volgende bijeenkomst op maandag 24 november met jou van gedachten willen wisselen over het thema identiteit van Oldenzaal.
Je bent dan ook van harte uitgenodigd.

Met vriendelijke groet,

L

===============================================================
10 nov:

Hallo Threes Anna,

Deze aanhef is gelijk al heel informeel dat besef ik. Wellicht komt dit omdat je in korte tijd al een heel vertrouwd begin van mijn dag geworden bent. Ik verheug me elke morgen op je stukje met een frisse kijk op mijn geliefde Oldenzaal.
Vanmiddag was ik …. waar de opbouw plaats vindt voor …. en werd daar direkt aangeschoten door 2 van onze medewerkers. Misschien herinner je ze, als de twee visetende mannen die je
vandaag op de markt ontmoet hebt. Wij willen u uitnodigen voor …..

Wij verzoeken je ons per mail te laten weten of wij op je komst kunnen rekenen.

Met vriendelijke groet,

L

—————————————————————

voor de haarscherpe analyse van het OLdenzaalse carnaval en de Hoogheden van de Kadolstermennekes.
Ik ken die club van binnenuit, en als het protocol voorschrijft:
“De steken mogen af”,dan is het voor de voormalige prinsen, als of ze ” ontmand” worden.
Het is een goed geolied Mannenbolwerk!

————————————————————–

Dag Threes Anna,

Ik lees met interesse je columns over oldenzaal. Leuk om een buitenstaander zo over Oldenzaal te zien schrijven. Ik ben zelf overigens import, Ik woon sinds 2000 in Oldenzaal dus ik leer er ook nog van.

Ik geef op dinsdagavond les in ……. Dit doe ik hier nu twaalf jaar en er zijn meerdere deelnemers die al jaren meedoen.
Mocht je hier meer van willen weten dan ben je van harte welkom om een keer mee te komen doen
Met vriendelijke groet,
P

————————————————————–

Heb je je vermaakt zaterdagavond bij ‘de 11e van de 11e’?

————————————————————–

Geachte mevrouw,

Al enige tijd volg ik met toenemende interesse uw column.
Het is leuk om Twente te zien vanuit de view van een wereldse vrouw, die ook nog een goed schrijfster is .

Niet alleen Oldezaal heeft veel te bieden, ook Losser, mijn dorp, is interessant.

Ik zou graag met U een afspraak maken om het “buitengebied van Oldenzaal” toe te lichten.

Vriendelijke groeten,

B

===============================================================
8 nov:

Je column blijft heerlijk, vergeet niet af en toe te verduidelijken wat je aan feedback van de locals krijgt. Dat maakt namelijk duidelijker dat wat je schrijft niet alleen jouw mening is maar ook een conclusie van je ‘onderzoek’.
P

—————————————————————

Wat betreft het kerkhof verhaal, dat klopt inderdaad, het laatste stuk met al die uniformiteit dateert van ruim, twintig jaar geleden en was toen een gemeentelijke begraafplaats geworden met strenge regels betr. de grafstenen en materialen.
Toen ik zelf mijn man daar in 1992 had moeten begraven,vroeg mijn zoon,toen we naar de stenen liepen te kijken,”moet dat echt met golfjes en dakjes, of mag dat ook recht aan de bovenkant?”
Dat bleek te mogen , en daarna zijn er ineens een heleboel stenen gekomen met een rechte bovenkant.
Ik heb het traditionele kruisje op de steen vervangen door een bronzen carillonnetje(plaquette),want mijn man was hier stadsbeiaardier geweest, en ik had gelukkig bevriende relaties die dat konden maken, ik heb toen niet gevraagd of het mocht.
Gewoon doen, dachten wij.Maar Uw visie klopt dus met de chronologie van die begraafplaats.
Nogmaals hartelijk dank, en voor zover U dat zelf nog niet zou hebben ondervonden, het is momenteel ,denk ik ,het meest gelezen stukje in de TC/Tubantia.
Zo nieuwsgierig zijn we hier wel ( dorp, dus).
D

===============================================================

Dag,
Dat gebeurt je natuurlijk ook niet elke dag (tijdens sinterklaas wel een gedichtje ofzo) een speciaal aan ons gerichte column en dat nogwel van volgens je eigen webside een onconventionele schrijver-regisseur uit Nederland, die beeldende verhalen maakt naar aanleiding van (en op) extreme
plekken. Hiervoor mijn hartelijk dank. In mijn functie als medewerker van bureau nieuwkomers kan ik helaas niet al te veel met je tips (misschien als inlegvel voor de folder) over de autochtone inwoners van Oldenzaal of het moet zijn dat ik de nieuwkomers zou moeten afraden om zich in Oldenzaal te
vestigen en dat lijkt me nou ook weer niet terecht. Een van de redenen om zich wel te vestigen in Oldenzaal is naar mijn bescheiden mening dat er wel sprake is van betrokkenheid. Als voorbeeld noem ik hierbij de vluchtelingen en de situatie van uitgeprocedeerde asielzoekers. Deze worden ruimhartig
geaccepteerd door de oldenzaalse bevolking en ook op gemeentelijk niveau wordt er alles aangedaan om deze doelgroep te behouden voor Oldenzaal. Dus…. om nou te concluderen “ze houden niet van nieuw en anders”. Hopelijk treft je ook nog enige warmte aan in Oldenzaal anders wordt het
wel erg zwaar werk voor je. Succes verder met je zoektocht in Oldenzaal,
met vriendelijke groeten.

Bu