6… DE IMPORT

Op het gemeentehuis ligt een folder ‘Welkom in Oldenzaal’ van het bureau Nieuwkomers gemeente Oldenzaal’. Ik schrijf deze column speciaal voor de medewerkers van dit bureau.
Ik ben namelijk overladen met adviezen van voormalig nieuwkomers, de import of wel ‘Oldenzalers maar toch niet helemaal’. Misschien kunt u enkele van deze raadgevingen van ervaringsdeskundigen gebruiken om de nieuwe nieuwkomers te helpen.
Tip 1: In het begin zijn de Oldenzalers stug en gesloten. Ze houden niet van mensen die nieuw en anders zijn. Ze zullen je buitensluiten en dat los je alleen op door mee te doen.
Tip 2: Kijk niet vreemd als mensen je zomaar aanstaren. Doe als de Oldenzalers; niet reageren en gewoon doorgaan met wat je aan het doen bent al voel je je nog zo rot.Tip 3: Hou zo lang mogelijk je mond dicht want dan weten ze niet dat je niet van hier bent.
Tip 4: Aanpassen is ‘het’ sleutelwoord. Zolang je je niet aanpast hoor je er niet bij.
Tip 5: KWW (Kiek ’n wat’ wordt) is de vuistregel. Oldenzalers hebben meer tijd nodig om iets te beslissen want ze zijn bedachtzaam. Daardoor kan het begin hier echt heel eenzaam zijn maar heb geduld.
Tip 6: Er zijn hier veel verenigingen en clubs. Pas vanaf het moment dat je actief gaat deelnemen aan deze groepen wordt je deel van de gemeenschap.
Tip 7: Hang vooral niet de wijze wereldse stadse uit die zichzelf anders vind, want dan leer je absoluut de Oldenzalers niet kennen.
Tip 8: Een meningsverschil meteen uitpraten en zand erover is hier geen gewoonte.
Tip 9: Houd je aan je ‘noaborplicht’ of te wel burenhulp. Dit houdt o.a. in dat je elkaars sleutel hebt zodat bijvoorbeeld de planten bij afwezigheid toch water krijgen.Tip 10: Oldenzalers houden iedereen erg goed in de gaten en houden van praten. Die twee samen kunnen leiden tot roddel en achterklap. Het slimste is daar zo snel mogelijk aan mee te doen.
Tip 11: Zorg dat je tuin minstens zo netjes is als die van je buurman.
Tip 12: Oldenzalers helpen vooral andere Oldenzalers. Dus maak zo min mogelijk gebruik van bedrijven uit de regio. Liever iets duurder maar uit Oldenzaal dan uit een andere gemeente.
Tip 13: Er heerst een no-nonsense mentaliteit maar tijdens het carnaval hang je de beest uit.
Tip 14: Oldenzalers zijn langzaam behalve als ze auto rijden.
Tip 15: Ga vooral niet aan jezelf twijfelen en denken dat je gek, stom of lelijk bent want zo doen ze nou eenmaal tegen iedereen die nieuw is.
Met dank aan alle brievenschrijvers.