avantgarde

(Marloes Tervoort)

Wat gebeurt er met je als je geliefde sterft? Het overkwam Threes Anna. Ze legde haar rouwproces vast in twee verhaallijnen: de tijd net na het overlijden en de periode vanaf drie jaar na zijn dood. Deze twee fases lees je door elkaar heen. Anna’s leven gaat verder, hoe moeilijk ook. Haar artistiek leiderschap bij de toneelgroep waar ze jarenlang werkte, komt tot een einde en Anna reist af naar onder andere kaapstad, Bombay en NamibiĆ«. Via haar reizen komt ze tot het schrijven van een filmscenario. Haar zoektocht naar het juiste scenario en de juiste lokatie en mensen om mee samen te werken, is verstrengeld met de verwerking van de dood van haar Luca. De kus van de weduwe is een aangrijpend boek, maar blijft het hele verhaal op afstand, wellicht omdat de rouwgevoelens pas echt te begrijpen zijn als je zelf zo’n ingrijpend verlies meemaakt.